Wetgeving - Openbare weg

2021 update – De elektrische step in Nederland

Bijgewerkt op 5 september 2021.
Via de chat krijgen we veel vragen binnen of de elektrische step op de openbare weg mag in Nederland. In dit bericht leggen we uit wat de huidige status is van de wetgeving omtrent elektrische steps.

Mogen elektrische steps op de openbare weg in Nederland?

Het korte antwoord is dat de meeste elektrische steps nog niet op de openbare weg in Nederland mogen rijden. Dit komt doordat er nog geen wetgeving is specifiek voor elektrische steps. Sommige e-steps vallen onder de Wet Bijzondere Bromfietsen, waardoor deze wel officieel de weg op mogen. In onze eerdere artikel lees je welke steps zijn toegestaan. En hier vind je elektrische step voor openbare weg.

Dus elektrische step zijn verboden in Nederland?

Maar wat is nu de status voor de andere elektrische steps? En zijn die steps nu illegaal? Om deze vragen te beantwoorden duiken we in de wetsvoorstellen die nu bij de Tweede Kamer liggen. Het kabinet-Rutte III wil er nog níet aan beginnen. Door het ongeluk met de Stint was daarom een tijdelijke toetsingskader opgesteld. De Stint viel onder dezelfde categorie “bijzondere bromfietsen”. De elektrische step valt daar ook onder. In het Toelastingskader voor LEV’s staat hoe de planning er uit ziet van het ministerie.

Het ministerie spreekt over LEV. De afkorting voor LEV staat voor Light Electric Vehicles. Een LEV is een licht en klein voertuig die elektrisch wordt aangedreven. Hierbij gaat het niet om trapondersteuning. Een LEV is maximaal 55 kilogram. De elektrische step is een voorbeeld van een LEV. Andere LEV’s zijn bijvoorbeeld:

 • E-step
 • E-bike
 • E-bakfiets
 • Elektrische scootmobiel
 • Elektrische brommobiel
 • E-skateboard
 • Elektrische monowheel
 • Elektrische hoverboard
 • E-skateboard

Lees meer over dit onderwerp

Deelsteps in Breda en Rotterdam

De gemeente Breda (in samenwerking met Bird) wil met de deelsteps een proef draaien van 6 maanden. De stad en het bedrijf vragen aan Cora van Nieuwenhuizen akkoord te gaan. Rotterdam start rond juli 2022 ook met een proef elektrische deelsteps. Op basis van toekomstige proeven lijkt de weg voor elektrische steps in Nederland steeds toegankelijker.

Welke elektrische step is legaal in Nederland?

Momenteel geldt dit alleen als het is goedgekeurd door de RDW. De legalisering is op basis van elektrische step met kenteken.

Volgens het minister wil dat iedere fabrikant haar elektrische step modellen laat goedkeuren voor de RDW. Deze elektrische steps zijn al goedgekeurd door de RDW.

In de praktijk zal het dus nog wel even duren voordat Nederlanders legaal en verzekerd met hun elektrische step de weg op kunnen.

Wanneer zijn andere elektrische steps toegestaan in 2021?

Het ministerie heeft opgesteld voor een mogelijke legalisering van lichtgewicht elektrische voertuigen. Op z’n vroegst wordt dit voorstel begin 2022 naar de Tweede kamer verstuurd.

Nieuwe elektrische step regels in 2023

De nieuwe regels voor lichte elektronische voertuigen (LEV), waaronder e-steps, zullen naar verwachting in 2023 van kracht worden. Het ministerie heeft opgesteld voor een mogelijke legalisering van lichtgewicht elektrische voertuigen. Op z’n vroegst wordt dit voorstel begin 2022 naar de Tweede kamer verstuurd.

Regels voor op de openbare weg volgens Duitse Model

 • De Elektrische step leeftijd is minimumleeftijd 16 jaar;
 • Geen rijbewijs nodig;
 • De elektrische step snelheid is 25 kilometer per uur;
 • Maximale gewicht 55 kg;
 • Elektrische step met kenteken wordt verplicht;
 • Het dragen van een helm is niet verplicht;
 • Het rijden op een fietspad wordt verplicht;
 • De LEV zal vallen onder de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM).

Volg ons

Dit blijft dus nog afwachten tot begin 2022. Wij van NieuweStep zitten bovenop deze ontwikkelingen. Als je de laatste updates wilt horen, meld je aan voor onze nieuwsbrief of houd deze pagina in de gaten. Hier worden legale elektrische steps toegevoegd.

Bron: Maatregelen verkeersveiligheid PDF

Reacties (2)

 1. Mike Del Papa

  Vraag mach das in Deutschland gekeurde en met kenteken versene e step ook in Nederland op de openbare weg?

  • Redactie

   Beste Mike,
   Je wilt weten of een elektrische step met een Duits kenteken in Nederland gebruikt mag worden op de openbare weg. Goed dat je hiernaar informeert.
   De RDW geeft aan deze vraag niet te kunnen beantwoorden. En daarom verwijzen zij je graag door naar de politie.
   Het telefoonnummer van de politie is: 0900 – 8844.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *