Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW

Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW?

Officieel is de elektrische step in het algemeen nog niet goedgekeurd op de Nederlandse weg. Echter is een aantal steps wel goedgekeurd door de RDW. In dit blog lees je welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is een organisatie van de overheid. De organisatie is onder andere verantwoordelijk voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen in Nederland. De elektrische step kan door de RDW goedgekeurd worden als bijzondere bromfiets. Als hieraan wordt voldaan, mag de step legaal de wfreg op. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat een voertuig een bijzondere bromfiets is *:

Wanneer mag een elektrische step legaal op de weg?

Met welke voorwaarden mag een elektrische step op de weg?

 • Het voertuig mag niet sneller gaan dan 25 kilometer per uur.
 • Het voertuig heeft een elektromotor die een vermogen heeft van onder de 4KW.
 • Het voertuig mag niet onder de Europese Verordering vallen

Als de fabrikant aan alle voorwaarden voldoet kan de fabrikant een aanvraag indienen bij het ministerie. De RDW zal vervolgens advies geven aan het ministerie of de elektrische step legaal de weg op kan. Voordat je een step koopt, is het dus belangrijk om te weten welke steps zijn goedgekeurd. Zo kun je onbezorgd de weg op. Tot nu toe zijn de volgende merken goedgekeurd door het ministerie*:

Top 3 legale elektrische steps (2023)

 1. Kickbike
 2. Yedoo Mezeq
 3. Qugo Runner

Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door RDW? We hebben een selectie gemaakt van enkele toppers!

1. Kickbike

Kickbike Luxury en Kickbike Cruise – Dit model is een sportstep met een comfortabel stuur, zoals je die veel ziet op fietsen.

De Kickbike Fat Max is het stoerste model dat je tegen zult komen. Met extreem grote banden is dit een goede step om mee off-road te gaan. Als je de banden harder op pompt, is deze step ook goed te gebruiken in stad. De step is geschikt voor volwassenen vanaf ongeveer 165 centimeter.

2. Yedoo Mezeq

Yedoo Mezeq – Dit model is een sportstep en kan worden gebruikt voor langere afstanden. Het frame van de step is in hoogte verstelbaar en kan worden gebruikt door personen vanaf ongeveer 155 centimeter. Deze step wordt veel gebruikt om honden mee te trainen.

3. Qugo Runner

Qugo Runner – De Qugo Runner lijkt eigenlijk niet meer op een elektrische step. De driewieler heeft een speciaal mechanisme waarmee je heerlijk in de bochten hangt. Daardoor lijkt het op skiën, maar dan gewoon op de Nederlandse weg. De Qugo haalt een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en er zit een kentekenplaat op. Hierdoor is de Qugo legaal om te gebruiken op de weg.

Overige elektrische steps voor openbare weg

Er zijn een aantal andere producten die wel zijn goedgekeurd, maar die niet beschikbaar zijn in de markt. Deze elektrische steps zijn voor openbare weg.

Zappy3

Deze step is doorontwikkeld tot de Stint en deze werd veel gebruikt bij kinderdagverblijven en BSO’s. Kenmerkend is de grote bak met zitplaatsen voorop.
Robin-M1 – Dit model wordt nog niet op grote schaal geproduceerd en daarom moet je naar de leverancier om deze step aan te schaffen.

VirtoS

Deze step is meer gemaakt voor de industrie en zorg, doordat er een grote laadruimte aanwezig is. De step is daarnaast zeer krachtig, wat ervoor zorgt dat zware belading mee kan worden genomen.

Op dit moment liggen er voorstellen bij het ministerie om meer elektrische steps toe te laten op de Nederlandse weg. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de .

In Nederland wordt er nog niet actief gecontroleerd op elektrische steps en je zal met een andere elektrische step dus niet snel worden aangehouden. Echter is het wel goed om je te realiseren dat de politie de step officieel in beslag mag nemen.

Bronnen:

 1.  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/bijzondere-bromfietsen
 2.  https://www.rdw.nl/over-rdw/actueel/dossiers/lichte-elektrische-voertuigen

Reacties (25)

 1. Krijn

  Dank jullie wel voor dit artikel, weinig duidelijkheid hierover voor de rest. Ik baal wel van het Nederlandse slome gedoe met de toelating van deze Steps. Heel de wereld rijd erop rond legaal maar hier is het allemaal heel moeilijk en omslachtig.
  Ik ga duimen dat we snel de boel op orde hebben en mee kunnen in de steppen evolutie.

 2. Gerrit

  Vreemd dat er geen Trikke EV Pony 3 wheel step is genoemd. Deze is 12 jaar geleden al goedgekeurd door de RDW en hierover is ook een publicatie geweest in de Staatscourant…

 3. Oriana

  Ninebot kickstarter E25E. Kan deze elektrische step wel op de openbare weg? En zo ja, moet deze dan ook verzekerd zijn?

  • Redactie

   Hi Oriana,
   Ook deze elektrische step is niet toegestaan in Nederland. Wij plaatsen elektrische steps die legaal zijn op deze pagina. Zodra wij meer weten welke steps beschikbaar zijn, updaten wij ook die pagina.

 4. Ezra

  Is er een legale elektrische step onder de 400 euro zo ja laat het mij dan aub weten

 5. Ezra

  Weten jullie toevallig of de Xiaomi M365 Pro Look legaal is?

  • Redactie

   Hi Ezra,
   Ook deze elektrische step is niet toegestaan in Nederland. Wij plaatsen elektrische steps die legaal zijn op deze pagina. Zodra wij meer weten welke steps beschikbaar zijn, updaten wij ook de pagina.

 6. Bram van huigenbos

  Is de indiana e-scooter 36v legaal op de openbare weg

  • Redactie

   Hi Bram,
   Helaas kan ik bovenstaande niet vinden en kan ik dus niet beoordelen of deze mag op de openbare weg. Op de pagina van RDW staan welke elektrische steps legaal zijn in Nederland. Wij houden het ook bij op deze pagina.

 7. Sjoerd Heijnen

  Ik heb een Ninebot Kickstarter Max G30 en kom er niet echt uit of ie nou wel of niet de weg op mag

  • Redactie

   Hi Sjoerd,
   Helaas komt deze niet voor in het overzicht van de ‘bijzondere bromfietsen’ die zijn toegelaten tot de openbare weg. Verdere informatie over elektrische steps vind je op RDW.

   • desley

    Is deze step wel te verzekeren ( vin nummer aanvragen ) en daardoor wel toegestaan op het brom/fietspad?

    • Redactie

     Hi Desley,
     De RDW gaat over of het wel of niet toegestaan is op de openbare weg in Nederland. Helaas kan ik je vraag daarom niet beantwoorden. Een aanvraag dien je te doen bij de RDW. Echter leert onze ervaring dat dit een moeizaam proces is van enkele maanden. In sommige gevallen reageert de RDW niet op een individuele aanvraag, dus de status blijft dan onbekend.

 8. sarah

  is de Doogo X8 Elektrische Step goedgekeurd door de RDW

  • Redactie

   Hi Sarah,

   Helaas is deze ook niet goedgekeurd op de openbare weg in Nederland. Wij hebben op deze pagina de laatste update over de regels van elektrische steps in Nederland.

   Daarnaast volgen wij de ontwikkeling op de voet, dus zodra er meer bekend is gaan wij de berichten updaten. 🙂

 9. A. Steg

  Is de ZIPPER M6 350W ELEKTRISCHE STEP MET ZADEL goedgekeurd door de RDW?

  • Redactie

   Hi Steg,
   Tot mijn spijt komt deze step niet voor in het overzicht van de ‘bijzondere bromfietsen’ die zijn toegelaten tot de weg. Verdere informatie over elektrische steps vind je op RDW.

  • sarah

   dankjewel voor de reactie en de Niftyneeds E-Scooter-Elektrische Step is die wel goedgekeurd ?

   • Redactie

    Hi Sarah,
    Ook deze elektrische step is niet toegestaan in Nederland. Wij plaatsen elektrische steps die legaal zijn op deze pagina. Zodra wij meer weten welke steps beschikbaar zijn, updaten wij ook die pagina.
    Mocht je nog andere vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

 10. Oscar

  Hoe oud moet een ‘kind’ zijn die op een elektro step mag rijden. Is daar een minimale leeftijd aan gebonden, daar het een gemotoriseerd voertuig is ?? En met welke snelheid dit mag ??

  • Redactie

   Hoi Oscar,
   Je gevraagde vragen vallen in het onderwerp elektrische step verzekeren. Hier worden je vragen beantwoord en mogelijk vind je ook meer antwoorden over dit onderwerp.

 11. Vincent Beune

  Komen er binnenkort nog meer kleine elektrische steps bij die door het RDW goed gekeurd bij ?

  • Redactie

   Hi Vincent,
   Momenteel lopen er geen aanvragen voor nieuwe goedkeuringen. Wij wachten ook op de wetgeving omtrent elektrische steps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *