Zijn E-steps verboden?

Zijn elektrische steps nog steeds verboden?

Er rijden steeds meer elektrische steps op de Nederlandse weg. In het afgelopen jaar is het aantal elektrische steps naar schatting verdubbeld. Maar een vraag die wij veel krijgen is de volgende; Zijn elektrische steps nog steeds verboden?

RDW goedgekeurde steps

Om dit goed uit te leggen, nemen we je mee in hoe deze wetgeving in elkaar zit. Sommige elektrische steps mogen als bijzondere bromfietsen de weg op. Dit is alleen het geval als de step voldoet aan verschillende voorwaarden van de RDW (zoals een spiegel en een zadel). Als dit het geval is, kan de step goedgekeurd worden en mag er met een kenteken op de openbare weg worden gereden. Ook elektrische steps met step-ondersteuning zijn een optie. Hier kun je goedkeuring voor aanvragen. Hierover later meer.

Alle andere elektrische steps zijn op dit moment nog steeds verboden op de Nederlandse weg. Hierdoor mag je officieel nu alleen op je eigen terrein rijden. Op de openbare weg ben je nog niet verzekerd. Er wordt gewerkt aan aangepaste wetgeving, echter loopt dit proces stroef.

In de meeste andere landen in Europa mag je al rondrijden met een elektrische step. Je bent in dat geval gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering. In Nederland maakt de overheid zich nu nog druk om de technische eisen waar de elektrische steps aan moeten voldoen. Hierdoor is het de komende periode nog steeds verboden om de weg op te gaan met een elektrische step.

Wat als ik het wel doe?

Als je alsnog de weg op gaat met jouw elektrische step, zullen agenten in de meeste gevallen eerst een laatste waarschuwing geven. Echter riskeer je ook een boete van €180. In uitzonderlijke gevallen zullen er zelfs agenten zijn die de elektrische step af willen pakken.

Welke opties zijn er om wel de weg op te gaan?

Onlangs publiceerde Rijksoverheid een pagina waarop stond dat je op de openbare weg mag rijden met een elektrische step met step-ondersteuning. Hierbij moet je dus wel zelf steppen, maar deze wordt ook elektrisch aangedreven. Inmiddels is deze pagina weer offline, maar het lijkt er op dat dit wel is toegestaan op de openbare weg.

Aanbod elektrische step met step-ondersteuning

Hierbij een aantal opties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *