Tips Rijden elektrische step

7 tips voor het rijden op een elektrische step

Je hebt het vast weleens gezien, een video van een persoon die hard onderuit gaat met een elektrische step. Vermakelijk om te zien, maar je wilt er zelf niet in zitten. Daarom geven wij in dit artikel 7 tips voor het rijden op een elektrische step.

Elektrische step rijden

1. Rijden met elektrische step

Zet je voeten schuin achter elkaar. Als je voeten naast elkaar staan op het stavlak, heb je een betere balans. Ons advies is om je rechtervoet voor te plaatsen. In die positie kun je het makkelijkste openslaande deuren van auto’s ontwijken. Buig daarnaast je benen een beetje bij het rijden. Hiermee zorg je ervoor dat je zicht niet slechter wordt als je over een hobbelende weg rijdt.

2. Niet te hard remmen

Remmen gaat vaak fout. Als je te hard remt, kun je voorover klappen met een elektrische step. Leun daarom niet te ver voorover als je gaat remmen. Je kunt beter iets achterover leunen. Daarnaast raden wij aan om de achterrem te gebruiken, als je deze hebt.

3. Tips bij off road steppen

Let goed op het terrein waar je op rijdt. Zand, water en zeker natte bladeren kunnen erg glad zijn om met de step overeen te rijden. Rijdt op dit soort terreinen altijd wat rustiger en voorkom dat je op het meest gladde gedeelte terecht komt. Er zijn steps die speciaal gemaakt zijn om off-road te rijden. Blijf in dat geval wel goed opletten op de ondergronden en mogelijk verborgen waterplassen of bladeren.

4. Stuntstep als alternatief

Pas op bij verhogingen. Elektrische steps zijn niet gemaakt voor grote verhogingen en sprongen. Dit is zeer riskant, omdat het voorwiel of het stuur kan afbreken. Een elektrische step is wat anders dan een stuntstep. Als je graag wilt springen, raden we dus aan om voor een stuntstep te kiezen. Ook bij hoge drempels raden wij aan om snelheid te minderen, omdat dit een grote klap kan geven op het voorwiel.

5. Elektrische step helm

Gebruik een helm bij het rijden. Een fietshelm is geschikt voor crashes tot 25 kilometer per uur. Voor elektrische steps met een topsnelheid tot 20 km/uur kan deze voldoende zijn. Echter, de meeste elektrische steps gaan 25 km/uur of harder. In dat geval raden wij aan om een helm te kopen voor motorrijders.

6. Cruise control

Gebruik de eerste periode dat je de elektrische step hebt, nog geen cruise control. Dit kan namelijk zorgen voor gevaarlijke situaties bij kruispunten. Als je het gas los laat en verwacht dat de step afremt, kan dit soms juist een versnellend effect hebben. Pas daarom op bij het gebruik van de cruise control.

7. Tips voor richting aangeven

Gebruik beide handen bij het rijden. Het is erg gevaarlijk om zonder handen (of met één hand) te rijden. Als je wilt zwaaien naar iemand, knik dan alleen naar die persoon. En als je richting aan wilt geven, gebruik dan je been om richting aan te geven. Dit is veiliger dan rijden zonder handen.

Als je eenmaal een elektrische step hebt gekocht, wordt het ook snel duidelijk wat de meest veilige rijstijl is. Let wel goed op de geldende verkeersregels en probeer defensief te rijden. Dit zorgt ervoor dat we met de elektrische step veilig kunnen blijven rijden.

Mag je op elektrische step rijden?

Als je dat graag wil weten, dan willen we je graag verwijzen naar “Mogen elektrische step op de openbare weg in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *