Bescherm je kinderen met deze cruciale veiligheidstips voor elektrische steps

Elektrische steps zijn de laatste jaren enorm populair geworden, ook onder kinderen. Ze zoemen door de straten en bieden een leuke en snelle manier om van de ene naar de andere plek te komen.

Maar met snelheid komt risico, vooral voor onze jonge avonturiers. Veiligheid is daarom een hot topic voor ouders die overwegen om zo’n hippe step aan te schaffen voor hun kind. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen jonger dan 16 jaar in Nederland niet meer mogen steppen op de openbare weg? Deze regel onderstreept het belang van verantwoord gebruik.

In deze blogpost geven we je concrete veiligheidstips en delen we belangrijke regelgeving over elektrische steps, specifiek gericht op het gebruik door kinderen. Van essentieel beschermingsadvies tot het kiezen van de juiste step: we zorgen dat je goed geïnformeerd bent om de veiligheid van je kind te waarborgen.

Lees snel verder en ontdek hoe jouw kind veilig kan steppen!

Samenvatting

 • Let op de leeftijdsgrens: Kinderen onder de 16 jaar mogen in Nederland niet op elektrische steps rijden. Check de regels in jouw land.
 • Kies een veilige elektrische step: Zorg dat de step past bij de hoogte van je kind en dat hij stevige remmen heeft.
 • Bescherming is belangrijk: Een helm kan hoofdletsel voorkomen. Draag ook kniebeschermers en andere beschermende kleding.
 • Houd afstand: Als kinderen op een step rijden, moeten ze minstens 2 meter afstand houden van anderen om ongelukken te voorkomen.
 • Rijden op eigen terrein: Beginnen met steppen in de tuin of op de oprit is veiliger dan meteen de openbare weg op gaan.

Regelgeving en aandachtspunten

Bij het kopen van een elektrische step voor kinderen is het belangrijk om rekening te houden met leeftijdsbeperkingen en andere aandachtspunten. Zorg ervoor dat je de juiste elektrische steps voor kinderen kiest, die voldoen aan de veiligheidsnormen en geschikt zijn voor hun leeftijd.

Leeftijdsbeperkingen

In Nederland mag je niet op een elektrische step rijden als je jonger bent dan 16 jaar. Dit is een belangrijke regel om kinderen veilig te houden. In Frankrijk is het nog strenger: daar moeten kinderen minimaal 14 jaar oud zijn voor ze op een elektrische step mogen.

Dit laat zien dat elk land zijn eigen regels heeft. Voor de veiligheid moet je dus goed weten wat in jouw land de regels zijn.

Kies altijd een step die past bij de leeftijd van je kind. De step moet niet te hoog of te moeilijk zijn. Zo blijft het rijden veilig en leuk. Gebruik ook altijd extra dingen zoals een helm om het hoofd te beschermen, want dat kan letsel voorkomen.

Veiligheid is heel belangrijk, vooral voor jonge kinderen die graag op een elektrische step willen rijden.

Belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een elektrische step voor kinderen

Er zijn belangrijke punten om te overwegen bij het kopen van een elektrische step voor kinderen. Zorg ervoor dat de elektrische step de juiste hoogte heeft, zodat het kind comfortabel en veilig kan rijden.

Controleer ook de kwaliteit van de step en zoek naar extra gadgets die de veiligheid kunnen vergroten. Het is cruciaal dat de elektrische step voldoet aan de regelgeving en aanbevelingen voor kinderen.

Let bij het kopen van een elektrische step voor kinderen goed op de hoogte en kwaliteit van de step en overweeg extra veiligheidsmaatregelen. Zorg ervoor dat de step voldoet aan de regelgeving en aanbevelingen voor kinderen.

De juiste elektrische steps voor kinderen

Bij de aanschaf van een elektrische step voor kinderen is het belangrijk om te letten op de hoogte en kwaliteit ervan. Zorg dat de hoogte tussen de voetplaat en de weg geschikt is voor veilig gebruik.

Kies ook voor een elektrische step met goede remmen en stevige constructie om de veiligheid van je kind te waarborgen. Daarnaast kunnen gadgets zoals knipperlichten en een bel helpen om de zichtbaarheid en veiligheid van de elektrische step te vergroten.

Om ervoor te zorgen dat jouw kind veilig van een elektrische step kan genieten, is het van groot belang om kritisch naar de hoogte, kwaliteit en extra veiligheidsvoorzieningen van de step te kijken.

Let altijd goed op bij het kopen van een elektrische step en overweeg ook om beschermende kleding aan te schaffen, zoals helm en kniebeschermers. Zorg ervoor dat de elektrische step voldoet aan alle veiligheidsnormen voordat je deze voor je kind aanschaft.

Veiligheidsmaatregelen voor kinderen

 • Het dragen van een helm is absoluut noodzakelijk voor kinderen die een elektrische step gebruiken om hoofdletsel te voorkomen.
 • Kinderen moeten minimaal 2 meter afstand houden van voetgangers en andere weggebruikers om ongelukken te voorkomen.
 • Het is het beste als kinderen hun elektrische step op eigen terrein gebruiken, zoals in de tuin of op de oprit, om de veiligheid te waarborgen.
 • Helm dragen

Het dragen van een helm tijdens het rijden op een elektrische step is extreem belangrijk voor de veiligheid van kinderen. In Nederland wordt het sterk aangeraden om een helm te dragen vanwege het risico op hoofdletsel.

Dit geldt zelfs als de wetgeving over het gebruik van elektrische steps voor kinderen nog in ontwikkeling is. Zorg ervoor dat de helm goed past en voldoet aan de veiligheidsnormen, want het kan ernstige verwondingen voorkomen bij onverhoopte valpartijen.

Nadat kinderen weten waarom het dragen van een helm zo belangrijk is, moeten ze ook leren hoe ze deze op de juiste manier moeten dragen. Het is belangrijk dat ouders en verzorgers het goede voorbeeld geven door zelf ook een helm te dragen tijdens het rijden op een elektrische step.

Zo houden ze gezamenlijk de veiligheid in de gaten en leren ze hun kinderen belangrijke gewoontes voor toekomstig veilig rijgedrag.

Minimaal 2 meter afstand houden

Naast het dragen van een helm is het ook belangrijk om minstens 2 meter afstand te houden tijdens het rijden op een elektrische step. Dit helpt kinderen om veilig te blijven en botsingen te voorkomen.

Let op de hoogte en kwaliteit van de elektrische step bij aanschaf voor kinderen. Zorg ervoor dat de elektrische step stevig genoeg is en voldoende ruimte biedt tussen de voetplaat van de step en de weg, wat essentieel is voor veilig gebruik.

Bescherm je lichaam tijdens het rijden op een elektrische step door voorzichtig te zijn en afstand te houden, vooral in drukke of onbekende gebieden waar andere verkeersdeelnemers zijn.

Op eigen terrein rijden

Wanneer kinderen een elektrische step gebruiken, is het belangrijk dat ze dit op eigen terrein doen. Dit betekent dat ze op een veilige en afgesloten plek kunnen oefenen en rijden, weg van het verkeer.

Op deze manier kunnen kinderen wennen aan het besturen van de step zonder zich zorgen te hoeven maken over mogelijke gevaren op de weg. Door op eigen terrein te rijden, kunnen ze ook wennen aan het manoeuvreren en stoppen van de step, wat hun vaardigheden en vertrouwen kan vergroten wanneer ze uiteindelijk buiten gaan rijden.

Het helpt ook om hen bewust te maken van hun omgeving en verantwoordelijkheid te leren nemen voor hun eigen veiligheid, wat essentieel is bij het gebruik van een elektrische step.

Elektrische steps bieden kinderen een leuke en handige manier om zich te verplaatsen, maar het is cruciaal dat ze de juiste regels en veiligheidsmaatregelen leren, vooral als het gaat om rijden op eigen terrein.

Alle elektrische steps

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn veiligheidstips voor kinderen die elektrische steps gebruiken?

Veiligheidstips zijn regels en ideeën om ervoor te zorgen dat kinderen veilig blijven als ze op een elektrische step rijden. Dit gaat over het dragen van bescherming, het volgen van de verkeersregels en het rijden onder oudertoezicht.

2. Waar moeten kinderen en ouders op letten bij het kopen van een elektrische step?

Bij het kopen van een elektrische step voor kinderen moeten ouders kijken naar de veiligheid, de regelgeving voor elektrische steps, en of de step geschikt is voor de leeftijd en grootte van hun kind.

3. Zijn er speciale regels waar kinderen zich aan moeten houden als ze met een elektrische step rijden?

Ja, er zijn verkeersregels voor kinderen die een elektrische step gebruiken. Ze moeten bijvoorbeeld op de stoep rijden en soms alleen op eigen terrein. Het is belangrijk dat ze de wetgeving kennen.

4. Hoe houd je je kind veilig op een elektrische step naar school?

Zorg ervoor dat je kind een helm en bescherming draagt, de verkeersregels volgt en dat de elektrische step goed werkt. Vertel je kind ook om altijd voorzichtig te zijn op de weg.

5. Waarom is het belangrijk dat ouders toezicht houden op hun kind met een elektrische step?

Oudertoezicht is belangrijk omdat kinderen soms vergeten veilig te zijn. Ouders kunnen helpen ongelukken voorkomen door toezicht te houden en door hun kinderen over veiligheid te leren.

6. Kunnen kinderen overal met hun elektrische step rijden?

Nee, er zijn plekken waar het niet mag of veilig is. Kinderen moeten vaak rijden op plekken die apart zijn voor elektrische voertuigen, zoals fietspaden, en soms alleen op plaatsen waar andere mensen niet in gevaar zijn zoals eigen terrein.

Fun Facts

 1. Kinderen jonger dan 16 jaar mogen in Nederland niet meer met een elektrische step rijden.
 2. De hoogte tussen de voetplaat van de elektrische step en de weg moet voldoende zijn voor veilig gebruik.
 3. Gebruik gadgets om de veiligheid te verhogen bij het gebruik van een elektrische step.
 4. In Frankrijk is de elektrische step verboden voor kinderen onder de 14 jaar.
 5. Er wordt nog gewerkt aan nieuwe regelgeving voor elektrische steps in Nederland.
 6. Het dragen van een helm tijdens het gebruik van een elektrische step wordt aangeraden vanwege het risico op hoofdletsel.
 7. Bescherm je lichaam tijdens het rijden op een elektrische step door voorzichtig te zijn en afstand te houden.
 8. Let op de hoogte en kwaliteit van de elektrische step bij aanschaf voor kinderen.
 9. In andere landen om ons heen mogen elektrische steps wel op de weg gebruikt worden.
 10. Elektrische steps worden per minuut betaald, wat mogelijk riskant rijgedrag kan veroorzaken.