Kan een elektrische step tegen regen?

Kan een elektrische step tegen regen?

De step is een heerlijk vervoermiddel die je natuurlijk het liefst zo vaak mogelijk gebruikt, zeker in de zomer. Echter komt het helaas ook regelmatig voor dat het regent. Middels dit bericht vertellen we of je met de elektrische step in de regen kunt rijden en hoe je schade kunt voorkomen.

Kan een elektrische step tegen regen?

Om meteen met de deur in huis te vallen, hierbij het korte antwoord; over het algemeen raden wij het af om met de step in de regen te gaan rijden. Waarom? Dat zullen we je hier uitleggen:

1. Minder zicht op de weg

Door de regen kan het zicht slechter worden. Als je andere verkeersgebruikers niet goed kunt zien, kan het rijden op een elektrische step in de regen gevaarlijk zijn. Je moet geconcentreerd zijn om veilig te kunnen rijden op een elektrische step. Dit is lastiger door de regen.

2. Kans op controleverlies

In de regen kan het lastiger zijn om twee handen aan het stuur te houden. Als je regen wilt wegvegen en je laat een hand los, is het moeilijk om de controle over het stuur te houden. Op zo’n moment kun je uitglijden en vallen. Dit willen wij natuurlijk voorkomen.

3. Niet het juiste bandenprofiel

Met regen op de weg worden de wegen gladder. Sommige steps hebben niet het profiel dat nodig is om dan een goede stabiliteit te behouden op de weg. Bij een snelle draai, zal dit ervoor kunnen zorgen dat het wiel weg glijdt. Om deze reden is het belangrijk om voorzichtig te rijden als er regen op de weg ligt.

Is een elektrische step (ip54) altijd waterdicht?

De meeste elektrische steps zijn spatwaterdicht volgens IP54. Dit is een codering die laat zien hoe goed producten tegen water kunnen. Dit betekent dat elektrische steps voor een korte tijd tegen (spat)water kunnen. Maar als er grote plassen liggen, kan het zijn dat er water in de behuizing komt. Hierdoor kan het regenwater bij de motor of batterij komen en dit heeft effect op de levensduur van de elektrische step.

Bekijk hier waterdichte elektrische steps

Toch elektrisch steppen bij regen?

Wil je toch de weg op, dan zijn er een aantal opties voor als het niet anders kan. Hierbij de tips:

  • Pas je stemming aan. Probeer rustig en ontspannen te rijden en je niet te laten beïnvloeden door andere weggebruikers.
  • Rijdt met een lagere snelheid. Als je met een lagere snelheid rijdt, heb je meer tijd om te anticiperen op noodsituaties. Vaak hebben elektrische steps meerdere snelheidsmodus-en. Hierdoor kun je de snelheid bijv. instellen op 15 km/uur.
  • Blijf uit de buurt bij wegmarkeringen, put- en riooldeksels, bladeren op de weg en gebieden met stilstaand water. De remmen zijn gevoeliger op dit soort gebieden.
  • Let goed op voetgangers en weggebruikers die moeilijk te voorspellen zijn. Het kan zomaar zijn dat een voetganger van richting verandert of een gekke beweging maakt. Ook fietsen of elektrische voertuigen kunnen onvoorspelbaar zijn en snel stoppen. Daarom is het belangrijk om voldoende afstand te houden bij regenachtig weer.
  • Laat de elektrische step niet buiten staan bij regenachtig weer. Als het plotseling gaat regenen, zonder dat je het door hebt, kan het regenwater de step binnendringen. Pas hiervoor op.

Ons advies is in de meeste gevallen om geduld te hebben en lekker te wachten tot de bui is weggetrokken. Het scheelt je namelijk ook een set schone kleding 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *